8 zaujímavostí zo sveta kuchyne

Ak je práve kuchyňa miestom, kde sa často pohybujete, budete možno niektoré z našich tipov poznať. A možno nie! Nakoniec, môžete sa o tom presvedčiť. Servírujeme 8 chodov v podobe deviatich kuchynských zaujímavostí.

1. V zásuvke na príbory toho môže byť viac

Ak ste si vždy mysleli, že príbor znamená len lyžičku, vidličku a nôž, mýlili ste sa. Existuje aj vecička známa ako spork – kríženec medzi lyžicou (po ang. spoon) a vidličkou (po ang. fork), a tiež splade – spork s nožom (po ang. Blade; spork + blade = sblade).

2. Rýchlo, kypí!

Nie je nič horšie, ako keď vám pri varení cestovín vykypí z hrnca. A potom to čistenie pripálenín z varnej dosky…Ak ale umiesnite drevenú lyžicu alebo varechu cez horný okraj hrnca, zabránite podobným nehodám.

3. Neplačte, veď je to len cibuľa

Existuje niekoľko spôsobov ako sa vyhnúť obávaným slzám pri krájaní cibule. Skúste ju krátko pred krájaním dať na chvíľku do mrazničky. Údajne tiež pomáha opatrné krájanie pod tečúcou vodou, na to ale musí človek mať akrobatické vlohy.

A cibuľový zápach z rúk sa dá odstrániť citrónovou šťavou.

4. Ako sa zbaviť zápachu z mrazničky

Asi poznáte ten špecifický zápach, ktorý sa niekedy vinie z mrazničky. Odstránite ho tak, že do mrazničky vložíte tkaninové vrecko naplnené drobnými kúskami kávy. Alebo ponožku s rovnakým obsahom. Ale čistú ponožku, inak len prebijete smrad smradom.

5. Je kuchyňa najčistejším miestom v dome?

Mnoho ľudí si myslí, že najmenej hygienickým miestom v interiéri je toaleta. Hoci je ťažké predstaviť si konzumáciu jedla v blízkosti toalety, v domácnosti existuje aj baktériami zamorenejšie miesto. A nachádza sa v kuchyni. Kuchynský drez má údajne až 100 000krát viac baktérií ako toaleta či kúpeľňa.

6. Premýšľajte o svojej doske na krájanie

A ďalší nehygienický kandidát. Doska na krájanie má v priemere o 200% viac baktérií ako toaletné sedadlo. Mali by ste používať dosku zvlášť na surové a zvlášť na varené jedlo a vždy po jej použití ju umyť horúcou mydlovou vodou.

7. Doplnky, ktoré ste prosto museli mať

Koľko doplnkov do kuchyne vlastníte? Ste hrdým majiteľom či majiteľkou nožničiek na bylinky alebo krájaču avokáda? Až 87% z nás vlastní množstvo kuchynských doplnkov, ktoré sme museli mať, ale nikdy sme ich nepoužili. Len sa zamyslite koľko užitočnej práce zvládne napríklad obyčajný nožík.

8. Neplytvajte vínom

Ak ste po veľkom žúre a zostala vám nedopitá fľaša vína, nevylievajte ho. Teda áno, vylejte ho, ale do nádobiek na tvorbu ľadu a dajte ho zamraziť. Bude sa vám perfektne hodiť napríklad pri príprave omáčok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..